Øyestad IF Fotball er i prosess til å bli sertifisert som NFF Kvalitetsklubb
NFF Kvalitetsklubb 1 er det første av tre nivåer i NFF Kvalitetsklubb. Målet er å stimulere til god klubbutvikling som vil forsterke helheten. Godt strukturerte klubber tiltrekker seg frivillige og gir grobunn for sunn barne- og ungdomsidrett
For å bli sertifisert må vi ha godkjent 18 kriterier opplistet under. Etter hvert som vi jobber oss igjennom disse kriteriene, vil resultatet bli lagt ut på hjemmesiden vår
Under er kriteriene listet og pålagte dokumemter er vedlagt denne siden.
AKTIVITET
- Rekruttering
Klubben skal ha en plan som beskriver hvordan de rekrutterer nye årskull med spillere og hvordan spillerne blir tatt imot og gitt et likeverdig tilbud. - Sportsplan
Sportsplanen er klubben styringsdokument for aktiviteten på feltet. Klubben skal ha en sportsplan som oppfyller minimumskriteriene. - Sportslig ledelse
Klubben skal ha en sportslig ledelse som har et viktig operativt ansvar for den sportslige aktiviteten i klubben - Trenerveileder
Klubben skal ha en eller flere trenerveiledere som er ansvarlig for oppfølging av trenerne Trenerveilederen er viktig for å skape trygghet, trivsel og utvikling hos trenerne. Han eller hun er en samtalepartner, støttespiller og rådgiver for trenerne på feltet. - Dommerutvikling
Rekruttering og oppfølging av dommere er en kjerneoppgave i klubben. Klubbens aktiviteter for dommere er helt avhengige av at barn og ungdom inspireres til å bli fotballdommere. - Sesongplanlegging og kampavvikling
Klubben skal planlegge kommende sesong og følge opp kampavviklingen slik at det skapes arenaer for god utvikling og mestring.
ORGANISASJON
- Klubbhåndbok
Klubbhåndboka skal beskrive de overordnede rammebetingelser og retningslinjer i klubbens drift og aktivitet. En god klubbhåndbok gjør det enklere å lede i klubbhverdagen, og den skal være et oppslagsverk som beskriver hvem klubben er.
- Organisasjonskart
En godt strukturert klubb som vil beholde og rekruttere frivillige er avhengig av en tydelig organisering med hensiktsmessige ansvarsfordelinger og klare rollebeskrivelser, tilpasset klubbens størrelse og behov. Det gjør det enklere å fungere godt sammen mot felles mål.
- Økonomistyring
God økonomistyring gir trygghet for klubben og dens tillitsvalgte. For å skape forutsigbarhet i det daglige arbeidet skal klubben arbeide for å skape gode styringsverktøy.
- Årshjul
I alle klubber er det mye aktivitet både på og utenfor banen. Det er ofte forskjellige personer som er ansvarlig for de forskjellige aktivitetene og derfor blir samarbeid, koordinering og oversikt viktig i en hektisk hverdag. For å få til dette trenger klubbene et årshjul som inneholder oversikt over de viktigste møteplassene og frister for årsmøter, rapportering og påmeldinger.
- Politiattester/ ansvarlig
Vi ønsker at alle skal være trygge i norsk idrett.
- Kvalitetsklubbansvarlig
Klubb står i sentrum av utviklingsarbeidet som gjøres i norsk fotball. Forbund og krets skal være støttespillere i dette utviklingsarbeidet. Klubbene skal eie egen utvikling og må derfor ha dette arbeidet på agendaen både i prosessen for å bli en Kvalitetsklubb, men også når man skal være og leve som det. Dette arbeidet skal eies av hele klubben men følges spesielt opp av en Kvalitetsklubbansvarlig.
- FIKS-ansvarlig
Alle klubber skal benytte fotballens informasjon og kommunikasjonssystemet FIKS. Dette er et viktig verktøy som er ment å forenkle klubbens administrative oppgaver.
KOMPETANSE
- Lederkompetanse
Flertallet i klubbens styre skal ha minimum NFFs fotballederkurs 1.
Lederkompetanse er viktig for god styring av en klubb. Mange har ulike forutsetninger og erfaringer når de kommer inn i et verv i en fotballklubb. Noen har ledererfaring fra arbeidslivet, noen har lederutdanning og andre har liten eller ingen erfaring som ledere. Alle kan gjøre en god jobb i en fotballklubb.
- Trenerkompetanse
Klubbens trenere skal ha fotballtrenerkompetanse
Dyktige og trygge trenere er avgjørende for kvaliteten på fotballaktiviteten. En trygg trener har fotballfaglig innsikt, forstår og leder etter fotballens felles verdigrunnlag og retningslinjer. Klubben skal sørge for at barn og ungdom blir møtt av trygge trenere som har fotballspesifikk kompetanse.
SAMFUNNS- OG VERDIARBEID
- Verdier
Klubben skal basere sin drift og aktiviteter på fotballens verdigrunnlag og utarbeide et eget verdisett.
En Kvalitetsklubb baserer sin aktivitet på fotballens verdier: Trygg – Inkluderende – Modig. Videre tar den inn over seg visjonen «Fotball for alle – glede, drømmer og fellesskap». Verdisettet og visjonen er viktig når målet er å skape trygge rammer og gode opplevelser for alle i klubben både på og utenfor banen. Målet om flest mulig-lengst mulig-best mulig skal også være sentralt hos en Kvalitetsklubb.
En Kvalitetsklubb skal også ha sitt eget verdisett som legger rammene for aktiviteten på alle nivåer i klubben. Disse verdiene skal legge premissene for aktiviteten på feltet og beslutninger klubben tar i hverdagen. Hvem er vi? Hva står vi for? Hva betyr det for oss i hverdagen?
- Hjemmekamper
For å skape gode og trygge rammer rundt alle barne- og ungdomskamper i klubbens regi, skal disse gjennomføres etter NFFs retningslinjer og Fair play-kriterier.
Det er et krav i breddereglementet om kampvert på alle kamper.
- Fair play-ansvarlig
Fair play er grunnfjellet i fotballens verdier og skal gjennomsyre alt vi gjør på alle nivåer. Fair play handler om det som skjer på og utenfor banen. For å ha et konstant fokus og systematikk i arbeidet skal klubben ha en plan for Fair play-arbeidet og en ansvarlig for implementering.
- Trygge rammer
En Kvalitetsklubb er bevisst sitt verdiarbeid og samfunnsansvar. Klubben er en viktig aktør i lokalsamfunnet og er derfor opptatt av å bidra med sunne holdninger og verdier også utenfor sin kjerneaktivitet. Ved at klubben årlig velger ut et tema som det skal rettes spesielt oppmerksomhet på så bidrar klubben, i handling, med å ta nettopp dette viktige samfunnsansvaret. Det gir klubben et godt omdømme.